Berza

Stagnacija na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Stagnacija na Wall Streetu

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen jer su ulagači oprezni, s obzirom na to da bi Fed mogao dodatno povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim razinama duže razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0.22 posto, na 33.433 boda, dok je S&P 500 porastao 0.01 posto, na 4288 bodova, a Nasdaq indeks 0.67 posto, na 13.307 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada oprez već desetak dana, od kada su lideri američke centralne banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Rast privrede se usporava, pri čemu slabe inflacijski pritisci, no inflacija je i dalje daleko od Fedovog ciljanog nivoa od 2 posto.

Jučer je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da je spremna podržati još jedno povećanje kamata ako predstojeći podaci pokažu da se inflacija spušta presporo.

„Septembar je završio s mnogo nesigurnosti na tržištu. Tako je počeo i ovaj mjesec i svi se pitaju što će učiniti Fed. Uz to, tržištu bi bila potrebna potvrda da zarade kompanija rastu”, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial.

Kasnije ovoga mjeseca počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle za 1.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su u drugom kvartalu pale za 2.8 posto.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.28 posto, na 7510 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.91 posto, na 15.247 bodova, a pariški CAC 0.94 posto, na 7068 bodova.

(Biznis.ba / Hina)