Berza

Svjetske berze: Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze: Dolar oslabio, cijene nafte porasle
Foto: Ilustracije

Na većini azijskih berzi cijene su dionica danas porasle treći dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu su, pak, pale više od 1 posto. Kineske vlasti nizom mjera pokušavaju stabilizirati tržišta kapitala, nakon što su prošloe sedmice cijene dionica zaronile na najniže razine u pet godina.

Jutros su smijenile zvaničnike regulatora i najavile nove mjere kako bi potaknule rast cijena dionica uoči kineske nove godine.

No, iz ekonmoije stižu loše vijesti. Jutros je objavljeno da su potrošačke cijene u januaru u Kini pale više nego što se očekivalo, za 0,8 posto na godišnjoj razini. Pale su i proizvođačke cijene, što ukazuje na slabost potražnje i izaziva strahovanja od deflacije.

- Kina mora poduzeti mjere brzo i agresivno kako bi izbjegla rizik od deflacijskih očekivanja među potrošačima. Monetarna politika je poticajna, no potezi u fiskalnoj politici su slabi, kaže Zhiwei Zhang, predsjednik u tvrtki Pinpoint Asset Management.

Ostale berze u regiji prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,4, S&P 500 0,8, a Nasdaq indeks 0,95 posto. Novi rekord S&P-a zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu je najviše porastao tehnološki sektor, za 1,4 posto.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle više od 8 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto. „Dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju optimizam, pa tržište nastavlja u pozitivnom smjeru”, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,00 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,14 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147,85 na 148,55 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0780 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0760 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,28 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,26 posto, na 74,05 dolara.