Berza

Svjetske berze pale, svi se boje trgovinskog rata SAD-a i Kine

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze pale, svi se boje trgovinskog rata SAD-a i Kine

NA svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a porasle su i napetosti između SAD-a i Europske unije jer je Washington zaprijetio carinama na uvoz automobila iz EU.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2 posto, na 24.580 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.754 boda, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 7.692 boda.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je nedavno Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom, prenosi Hina.

Tenzije su dodatno porasle jer je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Kina je poručila da će poduzeti „kvalitativne” i „kvantitativne” mjere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike”, kaže Emily Roland, direktorica u tvrtki John Hancock Investments.

Među najvećim gubitnicima su kompanije koje izvoze u Kinu

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu, primjerice, proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara.

Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od petka naplaćuje carinu od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz EU.

„Zasigurno, što će se dulje ove trgovinske napetosti otezati, tržište će biti pod pritiskom, barem pojedini sektori i određene kompanije”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 7.682 boda, no frankfurtski DAX potonuo je 3,3 posto, na 12.579 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 5.387 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,5 posto, na 22.516 bodova.

Dolar oslabio, euro ojačao

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala zbog trgovinskih napetosti, dok je euro ojačao zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i poruci iz Italije da ne kani napustiti eurozonu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0,3 posto, na 94,51 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj pala 0,6 posto, na 109,95 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura porastao 0,4 posto, na 1,1655 dolara.

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vladao oprez zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, koje se ne smiruju nakon što je nedavno Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

To bi moglo značiti da će Europska središnja banka (ECB), ako se nastavi rast gospodarstva i inflacije, povećati ključne kamatne stope i prije polovice iduće godine.

Uz to, podršku euru pružile su nove poruke s talijanske političke scene da ta zemlja kani ostati u eurozoni. Prije su se ulagači plašili da će nova talijanska vlada poduzeti korake u smjeru napuštanja eura.

„Njemački i francuski gospodarski pokazatelji su bolji. A tu su i nove poruke iz talijanske vlade o ostanku u eurozoni”, kaže Minh Trang, trgovac u Silicon Valley Bank.

Biznis.ba