Berza

Svjetske berze porasle petu sedmicu zaredom, na Wall Streetu rekordi

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze porasle petu sedmicu zaredom, na Wall Streetu rekordi

Na svjetskim su berzama cijene dionica porasle i prošle sedmice, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,2 posto, na 27.681 bod, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 3.093 boda, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 8.475 bodova.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U četvrtak su i američki i kineski dužnosnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine.

To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje privrede.

Međutim, mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutrašnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donesena.

U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni šta bi sve tačno sadržavao taj sporazum.

Rezultati poslovanja kompanija bolji od očekivanja

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

"Premda su pale na godišnjem nivou, zarade kompanija bolje su nego što su mnogi očekivali", kaže Oliver Pursche, strateg u firmi Bruderman Asset Management.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.359 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,1 posto, na 13.228 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 5.889 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,4 posto, na 23.391 bod.

Biznis.ba