Berza

Svjetske berze porasle u prvoj sedmici nove godine

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze porasle u prvoj sedmici nove godine

Nakon vrlo nestabilnog trgovanja, na svjetskim su burzama u prvom tjednu nove godine cijene dionica porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama predsjednika Feda Jeromea Powella da je središnja banka svjesna rizika te da će biti fleksibilna po pitanju kamata.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,6 posto, na 23.433 boda, dok je S&P 500 skočio 1,85 posto, na 2.531 bod, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 6.738 bodova.

Upozorenje Applea pritisnulo tržišta

Početak godine nije nagovještavao takav razvoj situacije jer su u četvrtak ti indeksi potonuli više od 2 posto.

Pritom je najviše, 5 posto, pao S&P indeks tehnološkog sektora jer je cijena dionice Applea potonula 10 posto, nakon što je taj tehnološki div smanjio procjene prodaje u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebice u Kini.

Upozorenje Applea podržalo je strahovanja na tržištima od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, djelomice zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba, što bi moglo izazvati i slabljenje prihoda te dobiti kompanija.

Ulje na vatru dolio je podatak Instituta za menadžment nabave (ISM) da je rast tvorničke aktivnosti u SAD-u u prosincu skliznuo na najnižu razinu od kraja 2016. godine.

To pokazuje da je na kraju prošle godine rast industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima, od Kine i eurozone do SAD-a, znatno usporio.

„Usporavanje kineskog rasta bilo je očekivano, no slabiji nego što se očekivalo podaci ISM-a iznenadili su ulagače jer se činilo da je SAD jedina sigurna luka u oluji. Ulagači se plaše da sve ove vijesti pokazuju da bi se situacija mogla pogoršati, a da je Apple samo vrh sante leda”, kazao je Sam Stovall, direktor u tvrtki CFRA Research.

Powell: Fed će biti fleksibilan

No, u petak se tržište oporavilo, pri čemu su burzovni indeksi na Wall Streetu skočili više od 3 posto, nakon što je predsjednik Feda Powell poručio da će središnja banka biti strpljiva, da je svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

„Powell je kazao ono što je tržište željelo čuti: da je Fed spreman na promjenu politika, da pažljivo prati situaciju i poruke koje tržište šalje. To su dobre poruke za tržište koje su ublažile strahovanja ulagača”, kaže James Athey, direktor u tvrtki Aberdeen Standard Investments.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci s američkog tržišta rada koji ukazuju na stabilan rast gospodarstva.

U prosincu je u SAD-u otvoreno 312.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što su analitičari očekivali i znatno više nego mjesec dana prije, prenosi Hina.

Kina i SAD nastavljaju trgovinske pregovore

Ulagače je oraspoložila i vijest da će se idućega tjedna nastaviti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineskog, tako i američkog gospodarstva, što je, među ostalim, posljedica carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 6.837 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2 posto, na 10.767 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 4.737 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,3 posto, na 19.561 bod.

Biznis.ba