uzrok nvidia

Svjetske berze su porasle zbog tehnološkog sektora

Autor: Biznis.ba
Svjetske berze su porasle zbog tehnološkog sektora
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Street-u je sredinom prošle sedmice S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq, ali su kasnije oba indeksa izgubila dio dobitaka jer je uslijedila korekcija cijena tehnoloških dionica.

Već duže vrijeme smjer najveće svjetske berze najviše zavisi od kretanja dionica tehnoloških kompanija.

S&P 500 je postigao historijski rezultat
Do sredine sedmice nastavljen je višednevni rast cijena u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500, prvi put u historiji, probio nivo od 5.500 bodova.

U to vrijeme, najsjajnija zvijezda na tržištu bila je dionica proizvođača čipova Nvidia, prenosi Bankar me.

Zahvaljujući euforiji oko razvoja vještačke inteligencije, cijena dionica Nvidije je od početka godine skočila više od 155 posto, pa je tržišna vrijednost kompanije premašila 3.200 milijardi dolara.

Tako je proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, prestigavši ​​Microsoft.

“Sve je to Nvidijina igra, a mi ostali se samo pretvaramo da smo tamo”, rekao je Michael Green, strateg u Simplify Asset Management.

Energetski sektor je također rastao, međutim, u drugom dijelu sedmice cijene dionica Nvidije i većine drugih tehnoloških giganata su pale, pa su i S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli sa rekordnih nivoa.

I dok je tehnološki sektor pao, dionice energetskog sektora su porasle, zahvaljujući rastu cijena nafte posljednjih sedmica.