najbolje ostvareni rezultati

Tajvansko tržište najveći dobitnik u Aziji u 2024.

Autor: Biznis.ba
Tajvansko tržište najveći dobitnik u Aziji u 2024.
Foto: Ilustracija

Optimizam u umjetnoj inteligenciji potaknuo je tajvansko tržište dionica početkom 2024. godine, čineći ga tržištem s najboljim rezultatima u azijsko-pacifičkom dijelu ove godine.

Tajvanski ponderirani indeks porastao je 28% do sada ove godine, potaknut dionicama duž vrijednosnog lanca umjetne inteligencije.

Heavyweight Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp uzletio je 63% u prvoj polovici godine, dok je njegov konkurent Foxconn — trgovan kao Hon Hai Precision Industry — katapultiran 105% u istom periodu.

"Uspješnost globalnih tržišta ove je godine uvelike vođena temama umjetne inteligencije i politike centralne banke, a to će se vjerojatno nastaviti", rekao je za CNBC Rahul Ghosh, stručnjak za globalni dionički portfelj u firmi za upravljanje imovinom T. Rowe Price, rekao je u investicijska perspektiva poduzeća.

Potencijal i obim investicijskog ciklusa u umjetnu inteligenciju i dalje pokreću ekonomsku aktivnost na globalnom nivou, rekao je, dodajući da se utjecaj ulaganja u umjetnu inteligenciju proširuje na sektore kao što su industrija, materijali i komunalne usluge.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 zauzeo je drugo mjesto u regiji, nakon što je u više navrata premašio rekorde svih vremena ranije ove godine. U prvih šest mjeseci ove godine, Nikkei je dobio oko 18%.

Nikkei je u februaru oborio 34-godišnji rekord, nadmašivši svoju prethodnu najvišu vrijednost svih vremena od 38.915,87, postavljenu 29. decembra 1989. godine.

Nakon toga, indeks je prešao psihološku granicu od 40.000 i na kraju dosegao novu najveću završnu vrijednost svih vremena od 40.888,43 22. marta, prenosi SEEbiz.

Dok bi Tajvan mogao biti vodeći na azijskim tržištima, čini se da je Japan favorizirano tržište u budućnosti, među analitičarima koji su razgovarali s CNBC-om.

Ghosh je rekao da poboljšani standardi korporativnog upravljanja i dalje imaju opipljiv — i znatan — utjecaj na uspješnost poduzeća u četvrtom najvećoj ekonomiji svijeta.

Nadalje, u bilješci od 14. juna Bena Powella, glavnog investicijskog stratega za APAC pri BlackRock Investment Instituteu, istaknuto je da Banka Japana ima sve veće povjerenje da će ispuniti svoje ciljeve inflacije i kao takva normalizirati svoju monetarnu politiku "postupno i odmjeren način."

Powell je rekao da je japanska makroekonomska pozadina povoljna za rizičnu imovinu.

"I dalje imamo preveliku težinu japanskih dionica, vođeni snažnim zamahom korporativnih reformi, zdravim zaradama i podrškom vrednovanja još uvijek negativnih realnih kamatnih stopa."

Dok je većina azijskih tržišta od početka godine u pozitivnom području, tri tržišta dionica – Tajland, Indonezija i Filipini – pala su u negativno područje.

Tajlandski SET indeks pao je 8% u prvih šest mjeseci, što je najgori indeks u regiji. Jakarta Composite pao je za 2,88%, dok je indeks filipinske burze skliznuo oko 0,6% u istom periodu.