Berza

Tegeltija: Obveznice RS-a 21. juna bit će ponuđene na Bečkoj berzi

Autor: Biznis.ba
Tegeltija: Obveznice RS-a 21. juna bit će ponuđene na Bečkoj berzi

Republika Srpska će na Bečkoj berzi ponuditi 21. juna na prodaju entitetske obveznice u vrijednosti 200 miliona eura – potvrdio je danas ministar finansija Zoran Tegeltija.

Ističe da time ovaj bh. entitet prvi put izlazi na međunarodno finansijsko tržište kako bi se zadužili i na taj način, a o čemu se, kako je naveo, dugo vremena razgovaralo i vršene su pripreme.

-Naša je odluka da idemo na petogodišnje obveznice, a rok dospijeća glavnice je 28. juna 2023. godine. Svjesni smo svih rizika prvog izlaska na međunarodno finansijsko tržište, kao i svih izazova koji stoje pred nama – rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon sjednice entitetske vlade.

Tvrdi da je prednost RS-a to što nema valutni rizik, jer je kurs konvertibilne marke vezan za euro.

- Pažljivo smo balansirali iznos naše prve emisije i planirali smo da naše zaduženje ni na koji način neće biti dodatno povećano emisijom obveznica na međunarodnom tržištu – ustvrdio je resorni ministar.

Naredne sedmice će, dodao je, međunarodnim investitrima pokušati objasniti "zašto je dobro investirati u RS".

-Pri tome moramo pokazati da stabilno upravljamo javnim dugom, da imamo stabilan privredni rast i da ovim zaduženjima neće biti ugrožen javni dug - dodao je.

Kazao je da jedino BiH u regionu nije ponudila svoje obveznice na međunarodnom tržištu.

Biznis.ba / FENA