Trgovalo se oprezno

Tehnološki sektor potakao rast Wall Streeta

Autor: Biznis.ba
Tehnološki sektor potakao rast Wall Streeta
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu su u srijedu berzovni indeksi porasli, zahvaljujući oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru, no trgovalo se oprezno uoči novih izvještaja o inflaciji u SAD-u, koja bi mogla utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,45 posto, na 37.695 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 4.783 boda, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 14.969 bodova, prenosi HINA.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Meta Platforms i Nvidia, koje su prošle sedmice značajno pale.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje ispodprosječan obim trgovanja, jer ulagači nisu voljni previše riskirati uoči izvještaja koji će pokazati kako se inflacija u SAD-u kretala u decembru.

Izvještaj o potrošačkim cijenama bit će objavljen u četvrtak, a o proizvođačkim cijenama u petak.

Ti bi izvještaji mogli značajno utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa američke centralne banke.

Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda, počevši od marta.

No, početkom ove godine, nakon objave zapisnika sa posljednje lanjske sjednice Feda, takve su špekulacije splasnule.

Sada se na tržištu novca procjenjuje da postoji oko 65 posto izgleda da bi Fed u martu mogao smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, dok su prije desetak dana ti izgledi iznosili gotovo 80 posto.

Predsjednik ogranka Feda u New Yorku John Williams kazao je jučer da je još uvijek prerano za smanjenje kamata jer je inflacija i dalje iznad ciljanog nivoa od 2 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih sedmica značajno utjecati na smjer tržišta.

„Tržište pokušava procijeniti šta se u 2024. može očekivati po pitanju kamatnih stopa i zarada kompanija i može li to opravdati snažan rast cijena dionica u novembru i decembru”, kaže Sam Stovall, strateg u kompaniji CFRA Research.

I na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 7.651 bod, a pariški CAC 0,01 posto, na 7.426 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 posto, na 16.689 bodova.