Berza

Treći dan zaredom S&P 500 je rekordan na Wall Streetu

Autor: Biznis.ba
Treći dan zaredom S&P 500 je rekordan na Wall Streetu
Foto: Unsplash

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, treći trgovinski dan zaredom, dok ulagači prate kvartalne poslovne rezultate kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 37.905 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 4.864 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na 15.425 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa četvrti dan zaredom zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, Verizon Communicationsa i Procter & Gamblea.

S druge strane, zbog slabijih poslovnih rezultata pale su cijene dionica 3M-a i Johnson & Jonhsona.

Idućih dana slijedi val poslovnih izvještaja najvećih kompanija, uključujući Netflix i Teslu, a iduće sedmice na rasporedu su i tehnološki divovi, kao što su Apple, Microsoft...

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

Ulagači se nadaju boljim rezultatima kompanija iz drugih sektora.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bio bi to manji rast zarada u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, kada su porasle za 7,5 posto.

Posljedica je to usporavanja rasta ekonomije i potrošnje. Zbog toga dio analitičara upozorava da je tržište možda precijenjeno.

„Zarade svih dioničkih klasa dosegnule su vrhunac i postupno će padati jer se rast ekonomije a usporava, kao i rast prihoda”, upozorio je u poruci klijentima Sameer Samana, strateg u tvrtki Wells Fargo.

U fokusu ulagača bit će ove sedmice i novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, kao i izvješće o bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će nakon tih podataka biti nešto jasnije kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope.

Zbog stabilnog rasta ekonomije, relativno visoke inflacije i poruka zvaničnika centralne banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata, splasnula su očekivanja da će Fed već u mratu smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0,25 postotnih bodova uslijediti u drugom tromjesečju, u maju ili junu.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.485 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 posto, na 16.627 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.388 bodova.