berza

Trgovanje na azijskim tržištima mješovito

Autor: Biznis.ba
Trgovanje na azijskim tržištima mješovito
Foto: Bloomberg

Trgovanje na azijskim tržištima u srijedu je bilo mješovito.

Japanski su indeksi isprva porasli, ali su brzo ostali bez snage zbog vijesti da se premijer neće ponovno kandidirati za čelnika vladajuće stranke.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 pao je 0,1% u jutarnjem trgovanju na 36.192,93. Australski S&P/ASX 200 ojačao je 0,5% na 7869,40. Južnokorejski Kospi dodao je 0,7% na 2.640,10. Hongkonški Hang Seng izgubio je 0,3% na 17.127,65, dok je Shanghai Composite pao 0,4% na 2.857,90.

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska stranka kontrolira većinu u donjem domu parlamenta, koji bira čelnika nacije, prenosi SEEbiz. Javna potpora premijera Fumia Kishide u posljednje vrijeme opada zbog skandala u vezi s sumnjivim novcem, kao i zbog njegovog sveukupnog nedostatka popularnosti kod glasača, pokazuju ankete japanskih medija.

“Moramo pokazati da će se Liberalno demokratska stranka promijeniti. Ovo će biti prvi korak koji će to jasno pokazati”, rekao je Kishida objavljujući svoju odluku.

Nagađa se da će se stranka okrenuti mlađem političaru kao sljedećem vođi, a imena poput Shinjira Koizumija, sina bivšeg premijera Junichira Koizumija, se pominju. Mlađi Koizumi još uvijek je u svojim 40-ima, označavajući odmak od starijih premijera iz prošlosti.