tržište kapitala

Azijski indeksi mješoviti

Autor: Biznis.ba
Azijski indeksi mješoviti
Foto: Arhiv

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u utorak nakon što su komentari predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella podigli Wall Street preko noći.

Powell je rekao da centralna banka neće čekati da inflacija dosegne 2% da smanji kamatne stope, budući da Fedova politika funkcionira s "dugim i promjenjivim kašnjenjima". Dakle, "ako čekate da inflacija padne sve do 2%, vjerovatno ste predugo čekali", rekao je.

Njegovi komentari u kombinaciji s očekivanjima da će neuspjeli pokušaj ubistva republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa dovesti do velikih dobitaka za stranku i prijateljskije fiskalne politike potaknuli su Dow Jones Industrial Average na nove visoke nivoe.

Hongkonški Hang Seng indeks pao je 1,37%, predvođen potrošačkim dionicama, dok je kineski CSI 300 porastao 0,21%.

Osiguravajuća kompanija Ping An bila je jedan od najvećih gubitnika u indeksu, s dionicama koje su potonule više od 5% jer je firma objavila da će poništiti dionice A u vrijednosti od 102,6 miliona dolara na svom računu otkupljenih vrijednosnih papira. Zasebno, kineski osiguravatelj predložilo je izdavanje konvertibilnih obveznica u iznosu od 3,5 milijardi dolara s dospijećem 2029. godine.

Indijska referentna vrijednost Nifty 50 dosegla je najvišu vrijednost svih vremena, dobivši 0,23%. Zemlja bi sljedeće sedmice trebala predstaviti svoj proračun unije za finansijsku godinu 2025., prenosi SEEbiz.

Japanski Nikkei 225 dobio je 0,24%, a Topix 0,48% kako su tržišta nastavila trgovanje nakon državnog praznika.

Dionice japanske TDK Corporation, šeste najveće dionice na Nikkeiju po težini, skočile su više od 4%.

Južnokorejski Kospi popeo se za 0,14%, dok je Kosdaq krenuo u suprotnom smjeru i pao za 1,33%

Australski S&P/ASX 200 neznatno je pao, povukavši se s najviše razine indeksa na zatvaranju u ponedjeljak.

Nakon slabijeg od očekivanog ispisa kineskog BDP-a u ponedjeljak, Goldman Sachs je snizio svoju prognozu kineskog bruto domaćeg proizvoda za cijelu godinu na 4,9% s 5%, dok je JPMorgan smanjio svoja predviđanja s 5,2% na 4,7%.