Berza

Većina azijskih berzi porasla, kineske pale

Autor: Biznis.ba
Većina azijskih berzi porasla, kineske pale
Foto: Unsplash

Na većini azijskih berzi indeksi su danas porasli, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, no kineski berzovni indeksi ponovno su pali.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošle sedmice potonuo više od 2,5 posto.
AD

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 1,2 i 2,1 posto.

Većina kineskih berzovnih indeksa i jutros je u minusu, blizu najnižih razina u pet godina, jer je rast druge po veličini svjetska ekonomija sporiji nego što se očekivalo i jer još uvijek nije riješena kriza na nekretninskom tržištu.

Na ostalim berzama u regiji indeksi su porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija. Pritom je japanski Nikkei indeks dosegnuo novu najveću razinu od 1990. godine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon rasta prošle sedmice za 0,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,07 posto, 103,19 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 148,15 jena, koliko je iznosio u petak navečer, na 148,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla s 1,0898 na 1,0905 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon blagog rasta prošle sedmice. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,51 posto, na 78,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,34 posto, na 73,15 dolara.