Pozitivne vijesti

Veliki rast svjetskih berzi, očekuje se smanjenje kamata američkog Feda

Autor: Biznis.ba
Veliki rast svjetskih berzi, očekuje se smanjenje kamata američkog Feda
Agencije

Na svjetskim su berzama cijene dionica snažno porasle i prošle sedmice, jer je gotovo sigurno da će američka centralna banka u septembru smanjiti kamatne stope, što bi trebalo podržati rast ekonomije.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 1,3 posto, na 41.175 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 5.634 boda, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 17.877 bodova.

Snažan rast indeksa druge sedmice zaredom zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Fed na sjednici u septembru smanjiti ključne kamatne stope, prvi put nakon višegodišnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Inflacija u SAD-u popušta iz mjeseca u mjesec, rast ekonomije se postupno usporava, a tržište rada, pokazali su posljednji podaci, nije tako snažno kao što se mislilo.

Po svemu sudeći, ulagači su konačno dočekali ono što su čekali cijele godine.

To je naznačio i predsjednik Feda Jerome Powell u svom govoru u petak na tradicionalnom skupu središnjih bankara u Jackson Holeu.

„Inflacija znatno pada. Tržište rada nije više pregrijano, a ukupni uvjeti su manje zategnuti od onih prije pandemije. Nabavni lanci su se normalizirali”, kazao je Powell.