Ulagači oprezni

Vrijednost dolara raste dok centralne banke u Aziji zadržavaju kamatne stope

Autor: Biznis.ba
Vrijednost dolara raste dok centralne banke u Aziji zadržavaju kamatne stope
Foto: Unsplash

Na većini azijskih berzi cijene su dionica porasle, no trguje se oprezno jer će ove sedmice nekoliko centralnih banaka u regiji odlučivati o kamatnim stopama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,2 posto.

Prošle su sedmice cijene dionica na svjetskim berzama pale jer su nakon dobrih ekonomskih pokazatelja iz američke ekonomije splasnule nade da će Fed smanjiti kamate u junu.

Izgledi za to spali su ispod 50 posto, pa se sada špekulira da bi proces smanjenja kamata u SAD-u mogao započeti u julu, prenosi Index hr.

No, to će ovisiti o daljnjim ekonomskim pokazateljima, ponajviše o inflaciji.

Stoga će ove sedmice u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u u martu.

Procjenjuje se da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, blago spala na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana prije.

Ove će sedmice u fokusu ulagača biti i sjednice niza centralnih banaka u regiji - Južne Koreje, Novog Zelanda, Tajlanda i Filipina.

Od svih se očekuje da će ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a možda bi, špekulira se, ulagače mogla ugodno iznenaditi južnokorejska centralna banka koja bi mogla smanjiti kamate, s obzirom da inflacija u toj zemlji popušta.

Na valutnim je tržištima, ipak, vrijednost dolara prema korpi valuta dodatno ojačala, nastavivši pozitivan trend od prošle sedmice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,14 posto, na 103,85 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,1 posto, na 151,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 posto, na 1,0825 dolara.

Cijene su nafte, ipak, oštro pale, nakon što su proše sedmice skočile više od 4 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,55 posto, na 89,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,51 posto, na 85,60 dolara.