Berza

Wall Street blago pao nakon pet dana rasta

Autor: Biznis.ba
Wall Street blago pao nakon pet dana rasta

NA Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer su se ulagači, nakon pet dana rasta tržišta, odlučili na predah dok čekaju početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,02 odsto, na 23.995 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 odsto, na 2.596 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na 6.971 bod.

Na najvećoj svjetskoj berzi juče se trgovalo oprezno jer su u prethodnih pet dana cijene dionica porasle, što je njihov najduži pozitivni niz od septembra prošle godine.

Zahvaljujući tome, u cijeloj protekloj sedmici Dow Jones porastao je 2,4 odsto, dok je S&P 500 skočio 2,5, a Nasdaq indeks 3,45 odsto.

Poticajno je ove sedmice na tržište uticala ponovljena poruka predsjednika Feda Jeromea Powella kako će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamata.

Dogovor Kine i SAD-a?

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom ozračju.

"Čini se da su ti rizici sada više pod kontrolom”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Zahvaljujući tome, prošle je sedmice nastavljen oporavak najveće svjetske berze.

Zbog strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije i nastavka agresivnog povećanja kamata Feda, uoči božićnih praznika S&P 500 indeks skliznuo je na najniže razine u 20 mjeseci. Ali od tada je taj indeks ojačao oko 10 odsto.

Iduće sedmice u fokusu ulagača biće poslovni rezultati američkih kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 odsto na godišnjoj razini.

Biznis.ba / Hina