Berza

Wall Street blago pao uoči izvještaja o inflaciji

Autor: Biznis.ba
Wall Street blago pao uoči izvještaja o inflaciji
Foto: Agencije

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi blago pali jer ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama uoči objave novog izvještaja o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0.06 posto, na 38.949 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.17 posto, na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0.55 posto, na 15.947 bodova.

Nakon što su prošle sedmice cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka centralna banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da je inflacija u SAD-u u januaru neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da ekonomija i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga zvaničnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Zbog svega toga sasvim su splasnule nade ulagača da bi Fed mogao smanjiti kamate u martu. Sve je manje izgleda i za rez u maju, pa sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u junu.

Stoga ulagači s opreznom čekaju izvještaj o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno danas.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast tih cijena u januaru za 0.3 posto na mjesečnoj razini.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

A na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.76 posto, na 7.624 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0.25 posto, na 17.601 bod, a pariški CAC 0.08 posto, na 7.954 boda.