Berza

Wall Street blago pao uoči odluke Feda o kamatnim stopama

Autor: Biznis.ba
Wall Street blago pao uoči odluke Feda o kamatnim stopama

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi blago pali jer su ulagači oprezni uoči odluka lidera američke centralne banke o kamatnim stopama i njihovih procjena o daljnjim kretanjima u privredi.

Dow Jones oslabio je 0.31 posto, na 34.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.22 posto, na 4443 boda, a Nasdaq indeks 0.23 posto, na 13.678 bodova.

Ulagači nisu bili skloni rizičnijim investicijama jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a danas će biti objavljena odluka o kamatnim stopama.

S obzirom na to da se inflacija postupno usporava, na tržištu se smatra da Fed na ovoj sjednici neće dodatno povećati kamate.

"Sutra će biti puno novih informacija i tržište će biti fokusirano na eventualne promjene u komunikaciji Feda, posebice u vezi inflacije i kamata. Inflacija je u godinu dana znatno smanjena, no posljednji dio puta prema Fedovoj ciljanoj razini inflacije od 2 posto mogao bi biti vrlo izazovan", kaže Bill Northey, direktor u kompaniji U.S. Bank Wealth Management.

Danas će Fed objaviti i nove kvartalne projekcije o kretanjima u privredi, kao i procjene o kamatnim stopama.

Ulagači se nadaju da će projekcije pokazati da bi kamate iduće godine mogle biti znatno smanjene. S nestrpljenjem se čeka i što će na konferenciji za medije nakon sjednice kazati predsjednik Feda Jerome Powell.

"Na tržištu se računa da kamate više neće rasti, ali veliki je rizik da će ostati na povišenom nivou duže razdoblje", kaže Michael Green, strateg u tvrtki Simplify Asset Management, prenosi Hina.

I na vuropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.09 posto, na 7660 bodova, a pariški CAC 0.08 posto, na 7282 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0.40 posto, na 15.664 boda.

(Biznis.ba)