Berza

Wall Street blago porastao nakon tri dana pada

Autor: Biznis.ba
Wall Street blago porastao nakon tri dana pada

Na Wall Streetu je u četvrtak, nakon tri dana pada, S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se uglavnom zahvaljuje korekciji cijena dionica tehnoloških divova.

Dow Jones oslabio je 0.01 posto, na 33.946 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.37 posto, na 4.381 bod, a Nasdaq indeks 0.95 posto, na 13.630 bodova.

Nakon tri dana pada, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Microsoft.

No trgovalo se oprezno jer je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji predsjednik američke središnje banke Jerome Powell ponovio da će se kamatne stope vjerojatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija.

"Tržište vjeruje da će Fed još jednom povećati kamate, a ne dva puta, kako najavljuju nedavne prognoze čelnika središnje banke. Powell je ponovio da će podizanje kamata ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima, a Wall Street očekuje da će inflacija pasti brže, a nezaposlenost porasti prije nego što to očekuje Fed", objašnjava Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Rast gospodarstva se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad njegovih ciljanih razina.

Zbog toga su ulagači posljednjih dana oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja.

Oprez je posljedica i nesigurnosti u vezi razina burzovnih indeksa, s obzirom na to da su posljednjih tjedana cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasle, pa je S&P 500 indeks trenutno u odnosu na početak godine u plusu oko 14 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale jer je ulagače neugodno iznenadila britanska središnja banka agresivnijim nego što se očekivalo povećanjem ključnih kamata, za 0-50-postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0.76 posto, na 7.502 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.22 posto, na 15.988 bodova, a pariški CAC 0.79 posto, na 7.203 boda.

(Biznis.ba / Hina)