Nasdaq dostigao rekord

Wall Street: Dow Jones pao

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Dow Jones pao
Foto: Wall Street/Ilustracija

Na Wall Streetu je Dow Jones pao s rekordnog nivoa, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova, dostigao rekordan nivo.

Dow Jones oslabio je 0,49 posto, na 39.806 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 5.308 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 16.794 boda.

Rekordni doseg Nasdaqa zahvaljuje se rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je među najvećim dobitnicama bila dionica Nvidie, sa skokom cijene za 2,5 posto.

Najmanje tri brokerske kuće povećale su ciljanu cijenu dionice Nvidie prije nego što će u srijedu taj proizvođač čipova objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Izvješće Nvidie, vodećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju, pokazat će je li potražnja za tim čipovima i dalje snažna.

„Ako rezultati Nvidie budu bolji od očekivanja, to bi moglo potaknuti rast tržišta, premda ne vjerujem da bi taj rast bio značajniji jer trenutno mi sve djeluje skupo. Samo bi Fed smanjenjem kamata mogao znatnije potaknuti rast tržišta, no podaci o inflaciji zasad ne podržavaju takav potez”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Cijene dionica na Wall Streetu znatno porasle
Prošle su sedmice cijene dionica na Wall Streetu znatno porasle jer su nešto bolji podaci o inflaciji nego što se očekivalo potaknuli špekulacije da će američka centralna banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru za po 0,25 postotnih bodova, prenosi Index hr.

Osim poslovnog izvještaja Nvidie, ove će sedmice u fokusu ulagača biti zapisnik s posljednje sjednice Feda, kao i komentari čelnika centralne banke, koje već sedmicama upozoravaju da je inflacija i dalje iznad ciljanih nivoa i da treba biti strpljiv po pitanju smanjenja kamata.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 8.424 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 18.768 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 8.195 bodova.