Evropske berze porasle

Wall Street i dalje slabi

Autor: Biznis.ba
Wall Street i dalje slabi
Foto: Ilustracija

Na Wall Streetu su berzovni indeksi blago pali i prošle sedmice, drugu zaredom, jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u ne popušta, dok su na evropskim berzama cijene dionica porasle.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0.02 posto, na 38.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.1 posto, na 5.117 bodova, a Nasdaq indeks 0.7 posto, na 15.973 boda.

U fokusu ulagača bila su izvještaji o inflaciji u SAD-u. Oba su pokazala da su cijene u februaru porasle više nego što se očekivalo. Tako su potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnom nivou i 3.2 posto na godišnjoj, a proizvođačke 0.6 posto na mjesečnom nivou.

Uprkos blagom rastu inflacije u posljednja dva mjeseca, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka središnja banka u junu mogla početi smanjivati kamatne stope.

"Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali", kaže Tony Welch, glavni investicijski direktor SignatureFD-a.

Uprkos rastu inflacije, tokom sedmice S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne nivoe, nakon snažnog rasta cijena dionica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj vještačke inteligencije ostati snažna.

No, krajem sedmice uslijedila je korekcija cijena dionica u tom sektoru, pa su indeksi završili u minusu na sedmičnom nivou. Iduće sedmice u fokusu ulagača bit će sjednica Feda. Očekuje se da će središnja banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda i da će Fed smanjiti kamate u junu.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošle sedmice da postoji 67 posto izgleda da će Fed u junu smanjiti kamate, no sada su ti izgledi pali na 60 posto.

A na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.9 posto, na 7.727 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.7 posto, na 17.936 bodova, a pariški CAC 1.7 posto, na 8.164 boda.

Rast cijena dionica zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine evropskih kompanija, ali i nadi ulagača da će Evropska središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope i tako potaknuti rast ekonomije.