s&p bilježi rast

Wall Street ima novi rekord

Autor: Biznis.ba
Wall Street ima novi rekord
Foto: Ilustracija

Američke dionice zabilježile su u utorak nove rekordne nivoe, budući da je Nvidia nadmašila Microsoft i postala najvrijednija javna firma.

S&P 500 završio je dan s rastom od oko 0,3% i osigurao 31. rekord na zatvaranju godine. Tehnološki zahtjevan Nasdaq Composite lebdio je tik iznad ravne linije, dosegnuvši svoj 7. uzastopni rekord blizu. Dow Jones Industrial Average također je porastao, otprilike 0,2%.

Cijena Nvidijine dionice porasla je za više od 3,5% na 135 dolara po dionici, dajući proizvođaču čipova tržišnu kapitalizaciju nešto veću od 3,34 triliona dolara. S padom od 0,4% u utorak, tržišna kapitalizacija Microsofta iznosi oko 3,32 triliona dolara.

Podsjetimo, tržišta su zatvorena srijedom zbog obilježavanja 16. juna.

Tehničari su i dalje predvodili rast vođen umjetnom inteligencijom koji, kako je napisao Myles Udland iz Yahoo Financea, ulagači jednostavno ne mogu propustiti, prenosi SEEbiz. Entuzijazam navodi nekoliko banaka s Wall Streeta da jure za povećanjem svojih S&P ciljeva za kraj godine, a jedan strateg kaže da je revolucija umjetne inteligencije još uvijek u "ranim fazama".

Ipak, nisu sve pozitivne vijesti jer su brojke o maloprodaji u maju razočarale.

Vladini podaci objavljeni u utorak pokazali su da je maloprodaja porasla za samo 0,1%, što je ispod očekivanja ekonomista. U međuvremenu su brojke za april revidirane i pokazale su pad. To bi mogao biti znak veće napetosti potrošača usred visokih kamatnih stopa i ustrajno tvrdoglave inflacije.