berza

Wall Street: Indeksi na samom kraju trgovine 'otišli' u minus

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Indeksi na samom kraju trgovine 'otišli' u minus
Foto: Ilustracija

Američki indeksi u srijedu su ipak pali, a pokušaj tržišta da se potpuno oporavi od rasprodaje u ponedjeljak nije uspio.

Dow Jones Industrial Average pao je za 234,21 bod, ili 0,60%, na 38.763,45. S&P 500 pao je 0,77% i završio na 5.199,50, dok je Nasdaq Composite pao 1,05% na 16.195,81.

Na najvišim razinama, Dow je porastao za 480,30 bodova, dok je S&P 500 skočio za 1,73%. Tehnološki opterećeni Nasdaq u jednom je trenutku porastao za više od 2%.

Preokret u Nvidijinim i drugim velikim tehnološkim dionicama nakon ranog skoka doveo je do pada glavnih prosjeka u poslijepodnevnim satima. Nvidia se povukla za 5,1%, dok su dionice Super Micro Computera pala 20,1% nakon što je zarada poslužiteljske firme u fiskalnom četvrtom tromjesečju promašila procjene analitičara. Tesla je također izgubio 4,4%, a Meta Platforms 1%.

Referentni prinos 10-godišnjih obveznica nastavio je uspon i porastao za oko šest baznih bodova na 3,95%. To je označilo povratak na razinu prije slabih brojeva radnih mjesta u petak koji su izazvali zabrinutost zbog ekonomskog pada.

Indeks volatilnosti Cboe, poznat kao Wall Streetov "indeks straha", zadnji put se trgovao na gotovo 28 nakon što je ranije u srijedu pao na čak 22, prenosi SEEbiz. Oštar pad s otprilike 65 u ponedjeljak ukazuje na to da strahovi ulagača jenjavaju, ali i dalje ostaju povišeni u odnosu na početne razine s početka mjeseca.

“Posljednjih nekoliko dana bilo je nekih uvjeravanja da su se stvari malo smirile. Ali još uvijek ima dosta nepoznanica na horizontu, kao što je koliko još ima opuštanja u trgovini jenom, kao i geopolitičkih prepreka,” rekao je Charlie Ripley, viši investicijski strateg u Allianz Investment Managementu.

U utorak su S&P 500 i Nasdaq napredovali svaki za 1%, dok je Dow s 30 dionica dodao gotovo 300 bodova u utorak. U ponedjeljak su Dow i S&P 500 na širokom tržištu zabilježili najlošiju sjednicu od 2022., potaknutu zabrinutošću zbog recesije i opuštanjem "carry trade" kursa jena.