fed

Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
Foto: Wall Street/Arhiv

 Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez centralne banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.

Dow Jones Industrial Average skočio je 200 bodova ili 0,5 posto. Na svojim najvišim nivoima, indeks 30 dionica ojačao je za više od 500 bodova, pri čemu je velik dio dobitka došao nakon najnovije odluke Feda o kamatnim stopama. S&P 500 dodao je 0,2%, dok je Nasdaq Composite ojačao 0,5%.

Centralna banka odlučila je zadržati stope stabilnima, navodeći "nedostatak daljnjeg napretka" u vraćanju inflacije prema cilju od 2%. Međutim, cijene dionica su porasle jer je Powell na štampanoj konferenciji nakon odluke isključio vjerovatnost povećanja, prenosi SEEbiz. 

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica pao je ispod 4,6% nakon Powellovih komentara, ublažavajući strahovanja nekih ulagača da bi se ove godine mogao vratiti iznad 5% i ograničiti ekonomiju. Glavne tehnološke dionice osjetljive na razinu stopa i sklonost riziku predvodile su popodnevni dobitak, s Microsoftom i Alphabetom koji su ojačali više od 2%. Amazon je napredovao 5% nakon bolje od očekivane zarade i prihoda u prvom kvartalu, dok je Meta Platforms skočio 4%, prenosi SEEbiz. 

Dionice povezane s umjetnom inteligencijom imale su problema tokom sjednice u srijedu, nakon razočaravajućih izvještaja nekih vodećih kandidata za umjetnu inteligenciju. Advanced Micro Devices pao je 7% nakon što je objavio prognozu prihoda za tekuće tromjesečje, dok je Super Micro Computer pao 11% zbog malih prihoda.