Oporavak

Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
Foto: Wall Street/Ilustracija

Američki indeksi su porasli u ponedjeljak, oporavivši se nakon teške sedmice, kako su se dionice tehnoloških kompanija oporavljale, a napetosti na Bliskom istoku smanjivale. Trgovci su također očekivali objavu velikih zarada.

Dow Jones Industrial Average popeo se za 340 bodova ili 1%. S&P 500 je porastao za 1,2%, dok je Nasdaq Composite napredovao 1,4%. I S&P 500 i Nasdaq prekinuli su šestodnevni gubitnički niz.

Proizvođač čipova i favorit u području umjetne inteligencije Nvidia popeo se za 4%, oporavivši se nakon rasprodaje od gotovo 14% i svog najgore sedmice od septembra 2022. Arm Holdings također se oporavio više od 6% u ponedjeljak.

Cijene sirove nafte u SAD-u pale su više od 1% nakon što je Iran rekao da neće eskalirati sukob s Izraelom. Ulagači su bili zabrinuti da bi više cijene nafte mogle pridonijeti inflaciji, zbog čega je Federalna rezerva odustala od smanjenja stopa.

"Vjerovatno postoje dvije dinamike na djelu iza boljeg tona na globalnim tržištima dionica ... pad cijena zlata i nafte i stabilnost (umjesto rasta) dolara", rekao je Thierry Wizman, globalni strateg za FX i stope u Macquarieu.

“Prvo, zabrinutost zbog širenja regionalnog rata na Bliskom istoku je izblijedjela. Udaljavanje od šireg požara i povratak u rat u sjeni vjerovatno je razlog zašto su prinosi američkih obveznica danas viši.”, prenosi SEEbiz.

Predstoje velike zarade i podaci. Kompanije, uključujući Teslu, Meta Platforms, American Airlines, Microsoft i Alphabet, spremne su za izvještaj ove sedmice.

Postoje neke potencijalno veće vijesti u zadnjem dijelu ove sedmice, s BDP-om koji bi trebao biti objavljen u četvrtak i ključnim očitanjem inflacije u petak, kada Ministarstvo trgovine objavi podatke o indeksu cijena izdataka za ličnu potrošnju za mart. PCE deflator je Fed-ov preferirani mjerač inflacije.

Fed se ponovno sastaje od 30. aprila do 1. maja, a dužnosnici su sada u mirnom periodu uoči sastanka.