američka berza

Wall Street: Micron proširio optimizam, S&P 500 na novom rekordu

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Micron proširio optimizam, S&P 500 na novom rekordu
Foto: Ilustracija

Dionice su porasle u četvrtak, vraćajući se na svoju poziciju nakon mješovite sjednice, nakon objave optimističnih ekonomskih podataka u SAD-u.

Indeks S&P 500 popeo se za 0,3%, postigavši novi rekord, predvođen rastom u Micron Technology. Nasdaq Composite dodao je 0,5%. Dow Jones Industrial Average napredovao je 274 boda, ili 0,6%.

Micron se trgovao 14% više nakon izdavanja jakih smjernica za tekuće tromjesečje. Rezultati za četvrto fiskalno tromjesečje Microna također su nadmašili procjene analitičara. Druge dionice Applied Materials i Lam Research povezane s poluvodičima porasle su za 4% i 5% u naklonosti.

Niz ekonomskih podataka podržao je solidno gospodarstvo, smanjivši strahove da možda Federalne rezerve agresivno snižavaju stope zbog usporavanja ekonomije, prenosi SEEbiz.

Sedmični zahtjevi za pomoć nezaposlenima pali su više od očekivanog, što ukazuje na stabilno tržište rada. Narudžbe trajne robe za august ostale su nepromijenjene u odnosu na očekivanja ekonomista o padu. A konačno očitanje BDP-a u drugom tromjesečju bilo je nerevidirano na jakih 3%.

“Ako postoji problem na tržištu rada, on se ne pojavljuje u sedmičnim podacima o zahtjevima za nezaposlene. Međutim, kao što je uvijek slučaj, mjesečno izvješće o poslovima igrat će veću ulogu u definiranju raspoloženja na tržištu,” rekao je Chris Larkin, direktor trgovanja i ulaganja za E-Trade iz Morgan Stanleya. "Ali dok ne bude dokaza za suprotno, brojke poput ove vjerovatno će održavati nade u meko slijetanje živima i zdravima."

I S&P 500 i Dow pali su u srijedu, odahnuvši od nedavnih snažnih kretanja. Oba su indeksa ranije tokom dana dostigla nove rekorde svih vremena.