berza

Wall Street: Minimalne promjene indeksa

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
Foto: Arhiv/Wall Street

Indeks S&P 500 u četvrtak se malo promijenio, pauziravši nakon postizanja rekorda, dok su trgovci čekali ključni američki ekonomski izvještaj.

Široki tržišni indeks pao je 0,08% nakon što je ranije tijekom dana dosegao najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena. Dow Jones Industrial Average porastao je za 73 boda. Nasdaq Composite trgovao se 0,1% niže.

Lululemon je skočio 4% jer je proizvođač sportske odjeće nadmašio očekivanja u prvom fiskalnom kvartalu. Five Below potonuo je 11% zbog loših rezultata i smjernica. Proizvođač čipova Nvidia trgovao je 2% niže i ohladio se od rekordno visokih vrijednosti zabilježenih ranije ovog tjedna.

Wall Street s nestrpljenjem iščekuje izvještaj o platama za nepoljoprivredne djelatnosti za maj u petak, s ulagačima u potrazi za znakovima slabljenja tržišta rada, što bi moglo podržati smanjenje stopa od strane Federalnih rezervi. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekuju povećanje radnih mjesta za 190.000.

"Za mene tržište još uvijek govori da je gospodarstvo dobro i da ne ispisuje ništa recesijsko", rekao je Ross Mayfield, analitičar investicijske strategije u Bairdu. "No moglo bi se dogoditi da je Fed već predugo bio pretijesan i zamah hlađenja tržišta rada bit će teško zaustaviti kada jednom počne."

Izvještaj također dolazi nakon što je Evropska centralna banka u četvrtak prvi put od 2019. snizila stope, povećavajući pritisak na Federalne rezerve da potencijalno ublaži svoju politiku koju mnogi smatraju previše restriktivnom. Fed sljedeće sedmice odlučuje o stopama i vjerovatno će zadržati stope iste, iako oklade da će ih smanjiti u septembru rastu, piše SEEbiz.

Dionice dolaze nakon pobjedničke sesije. S&P 500 skočio je 1,2% i zatvorio na rekordnom nivou dok je Nasdaq također dosegao najviši nivo u historiji.

Nvidia je osnažila te dobitke kako bi premašila tržišnu procjenu od 3 triliona dolara i nadmašila Apple po vrijednosti. Ranije ove sedmice, firma je najavila svoju sljedeću generaciju čipova za umjetnu inteligenciju, poznatu kao "Rubin".