američki indeksi

Wall Street: Morgan Stanley dobitnik dana

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Morgan Stanley dobitnik dana
Foto: Unsplash

Dow Jones Industrial Average porastao je na rekord u srijedu, oporavivši se od rasprodaje na prethodnoj sjednici.

Blue-chip indeks ojačao je za 337,28 bodova ili 0,79 posto i završio na 43.077,70. S&P 500 dodao je 0,47% na 5842,47, dok je Nasdaq Composite skočio 0,28% zatvorivši na 18367,08.

Morgan Stanley porastao je 6,5% nakon što je premašio procjene Wall Streeta za zaradu i prihode u trećem tromjesečju. United Airlines je također izvijestio o rezultatima boljim od očekivanih i prognozirao snažne brojke za četvrto tromjesečje, što je dovelo do rasta dionica od 12,4%.

Razdoblje izvještavanja dobro je počelo. Otprilike 50 dionica S&P 500 do sada je objavilo dobit u trećem tromjesečju, pri čemu je 79% njih nadmašilo očekivanja, pokazuju podaci FactSeta.

I Dow i S&P 500 u utorak su skliznuli sa svojih nedavnih rekorda, svaki za više od 0,7%. Nasdaq Composite izgubio je 1%.

Uprkos ovoj povećanoj volatilnosti tržišta, glavni investicijski strateg CFRA Researcha Sam Stovall i dalje misli da bi dionice mogle porasti u kratkom roku, posebno kada se uzme u obzir rast u septembru do novih visina.

“Obično su septembri izbornih godina negativni. Međutim, ako su pozitivni, onda to također implicira pozitivan oktobar, u usporedbi s normalnijim negativnim listopadom”, rekao je za CNBC.

“U posljednja dva mjeseca izbornih godina, tržište je poraslo gotovo svaki put sa svim veličinama, stilovima i sektorima koji bilježe pozitivne povrate. Dakle, ulagači su itekako svjesni da je zamah iza tržišta.”

Ipak, Stovall nije iskoristio mogućnost povlačenja sa stola, budući da dionice izgledaju tako nategnuto na svojim trenutnim procjenama. No, investitor je rekao da će se rasprodaja najvjerovatnije dogoditi nakon izbora i vjerojatno tek do nove godine, prenosi SEEbiz.

"Mogli bismo na kraju biti ranjivi na neki egzogeni događaj koji bi mogao uzrokovati potres u cijenama dionica", dodao je.