Berza

Wall Street na oprezu nakon podataka o inflaciji u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Wall Street na oprezu nakon podataka o inflaciji u SAD-u

Na Wall Streetu su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, a trgovalo se oprezno nakon izvještaja o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0.20 posto, na 34.575 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0.12 posto, na 4.467 bodova, a Nasdaq indeks 0.29 posto, na 13.813 bodova.

Izvješće o inflaciji u fokusu ulagača

U fokusu ulagača bilo je izvješće o inflaciji, koje je pokazalo da su potrošačke cijene u SAD-u u augustu porasle na mjesečnom nivou za 0.6 posto, najviše u ovoj godini, dok su na godišnjem nivou bile veće za 3.7 posto.

Jačanje inflacijskih pritisaka ponajviše je posljedica rasta cijena nafte u tom mjesecu. Temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, porasla je, ipak, u augustu 0.3 posto na mjesečnom, a 4.3 posto na godišnjem nivou, sporije nego mjesec dana prije.

Usporavanje temeljne stope inflacije ohrabrilo je ulagače i podržalo tezu da američka centralna banka neće u septembru dodatno povećati kamatne stope.

"Mislim da Fed ne želi šokirati tržište novim povećanjem kamata za 0.25 postotnih bodova, kada se očekuje da će zadržati kamate nepromijenjene. Međutim, još koje povećanje kamata do kraja godine nije isključeno", kaže Victoria Fernandez, strateginja u kompaniji Crossmark Global Investment.

Ulagači oprezni

Premda se ne očekuje povećanje kamata na predstojećoj sjednici Feda, ulagači su oprezni jer bi razdoblje povišene inflacije moglo potrajati, a to bi značilo i da bi Fed zadržao povišene kamate dulje nego što se očekivalo.

Prema anketi Reutersa, malo je vjerovatno da će Fed početi smanjivati kamate prije aprila iduće godine. Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je jučer pridonio rast cijena dionice tehnoloških divova Mete, Tesle, Microsofta i Amazona za više od 1 posto.

Cijene dionica na evropskim berzama jučer pale

S druge strane, cijena dionice Applea pala je drugi dan zaredom, za 1.2 posto, nakon što je ta kompanija predstavila novu liniju iPhonea.

Na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.02 posto, na 7.525 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.39 posto, na 15.654 boda, a pariški CAC 0.42 posto, na 7.222 boda.

(Biznis.ba / Hina)