američki indeksi

Wall Street: Najteži pad Dow Jonesa od početka 2024.

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Najteži pad Dow Jonesa od početka 2024.
Foto: Unplash

Američki indeksi pali su u četvrtak, a Dow Jones Industrial Average zabilježio je svoj najgori dan u 2024., budući da Nvidijin rast nakon objave rezultata nije uspio podići šire tržište.

Dow je potonuo za 605,78 bodova, ili 1,53% za svoju najlošiju sesiju u godini. Boeing je bio najveći zaostatak u Dowu, pavši za 7,5%. S&P 500 pao je 0,74%, a Nasdaq Composite 0,39% nakon što su oba indeksa ranije tijekom dana dosegla rekordne razine.

Proizvođač čipova i miljenik umjetne inteligencije Nvidia porastao je za 9,3%, poslavši dionice iznad 1.000 dolara, nakon što su objavili rezultate za prvo fiskalno tromjesečje bolje od očekivanih i objavili podjelu dionica u omjeru 10 za 1.

Predviđeni prihodi za drugo fiskalno tromjesečje od oko 28 milijardi USD također su nadmašili konsenzusnu prognozu LSEG-a od 26,61 milijardu USD - znak da firma ne vidi usporavanje svog zamaha. Za krajnju crtu, analitičari očekuju dobit od 5,95 USD po dionici.

Nvidijini rezultati bili su centralna tačka za Wall Street, jer su se trgovci nadali znakovima da uzbuđenje oko umjetne inteligencije ne jenjava. Sa svojom tržišnom kapitalizacijom od više od 2,5 triliona dolara, Nvidia također ima značajan utjecaj na široki S&P 500.

Međutim, većina dionica u širokom tržišnom indeksu u četvrtak je postala negativna, što ukazuje na nedostatak širine tržišta, prenosi SEEbiz. Više od 400 imena na S&P 500 indeksu bilo je niže, a informacijska tehnologija bila je jedini pozitivni sektor za taj dan.

Ekonomski podaci jači od očekivanih također su nestali u porastu u četvrtak jer su ulagači smanjili svoje izglede za smanjenje stope u septembru. Podaci o uslugama i proizvodnji za maj nadmašili su očekivanja ekonomista, prema anketama menadžera nabave S&P Globala objavljenim u četvrtak. Početni zahtjevi za nezaposlene za sedmicu koji je završio 18. maja iznosili su 215.000, dok su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones predviđali 220.000. Rezultati su pojačali zabrinutost ulagača da Federalne rezerve neće uskoro sniziti kamatne stope.

Trgovci trenutno procjenjuju samo 51% šanse da će Fed smanjiti stope na septembarskom sastanku, što je pad od 58% prije dan i gotovo 68% u prethodnoj sedmici prema CME FedWatch Toolu. Kada vjerojatnost padne ispod 60%, smatra se da više nije vjerovatno da će Fed nešto poduzeti.