Rast cijena u Americi

Wall Street oprezan zbog izvještaja o inflaciji: Evropske berze također pale

Autor: Biznis.ba
Wall Street oprezan zbog izvještaja o inflaciji: Evropske berze također pale
Foto: Pexels

Na Wall Streetu je jučer S&P 500 blago porastao, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači čekaju izvještaj o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones oslabio je 0.02 posto, na 38.883 boda, dok je S&P 500 porastao 0.14 posto, na 5.209 bodova, a Nasdaq indeks 0.32 posto, na 16.306 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi već danima vlada oprez jer ulagači ne žele riskirati uoči izvještaja o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno danas.

Analitičari u prosjeku procjenjuju da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, u martu blago se spustila na 3.7 posto, s 3.8 posto mjesec dana prije.

To je i dalje znatno iznad ciljanog nivoa Feda od oko 2 posto, što znači da američka centralna banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što većina dužnosnika Feda ovih dana i poručuje.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u junu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku porasle 5 posto u odnosu na isto period prošle godine.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7.934 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.32 posto, na 18.076 bodova, a pariški CAC 0.86 posto, na 8.049 bodova.