Berza

Wall Street oprezan zbog tehnoloških divova

Autor: Biznis.ba
Wall Street oprezan zbog tehnoloških divova
Wall Street

Na Wall Streetu je danas S&P 500 indeks blago skliznuo s rekordnog nivoa, jer su ulagači oprezni uoči poruka lidera američke centralne banke i objave kvartalnih poslovnih rezultata najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0.35 posto, na 38.467 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0.06 posto, na 4.924 boda, a Nasdaq indeks 0.76 posto, na 15.509 bodova. Ulagači su oprezni jer će danas biti objavljene odluke s dvodnevne sjednice lidera Feda.

Doduše, ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici, ali ulagači će pažljivo pratiti komentare predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije.

Još nedavno očekivalo se da će Fed početi smanjivati kamatne stope u martu, no nakon posljednjih podataka o inflaciji, rastu privrede i izjava niza lidera Feda realnije je očekivati smanjenje kamata u maju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će idućih dana kvartalne poslovne rezultate objaviti tehnološki divovi, kao što su Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms...

Cijene dionica tih kompanija lani su snažno porasle, zahvaljujući euforiji potaknutoj vijestima o razvoju umjetne inteligencije (AI), no nova poslovna izvješća pokazat će je li takav rast cijena dionica bio opravdan.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Alphabeta pala je u produženom trgovanju više od 5, a Microsofta oko 1 posto, pa je terminski Nasdaq indeks rano jutros bio u minusu oko 0.8 posto.

Doduše, obje su kompanije izvijestile o boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, no čini se da su neki ulagači očekivali još bolje rezultate.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.44 posto, na 7.666 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.18 posto, na 16.972 boda, a pariški CAC 0.48 posto, na 7.677 bodova.