Berza

Wall Street oštro pao drugi dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Wall Street oštro pao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su jučer indeksi oštro pali drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na dionice tehnoloških divova i strahovanja ulagača da će kamatne stope ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 0.76 posto, na 32.784 boda, dok je S&P 500 potonuo 1.18 posto, na 4137 bodova, a Nasdaq indeks 1.76 posto, na 12.595 bodova.

Jučer je objavljeno da je u trećem tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao 1.2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećan za 0.5 posto.

U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, porastao je za 2.9 posto, nakon 2.4-postotnog povećanja od aprila do juna. To pokazuje da najveća svjetska privreda i dalje stabilno raste, pa i brže nego što se očekivalo.

To je dobra vijest, no to je podržalo strahovanja da bi kamate američke centralne banke mogle biti dodatno povećane i da bi se mogle na povišenim nivoima zadržati duže nego što se očekivalo.

"Privredne pokazatelje ulagači gledaju kroz leće agresivnog Feda. Dobri podaci dovode u pitanje tezu koja prevladava na tržištu - da će centralna banka iduće godine početi smanjivati kamate", kaže Greg Bassuk, direktor u kompaniji AXS Investments.

I jučer su, kao i dan prije, među najvećim gubitnicama bile dionice nekih od najvećih tehnoloških kompanija, kao što su Meta Platforms i Alphabet.

Kvartalni rezultati tih divova u skladu su s očekivanjima analitičara ili bolji od njih, no ili su podbacili u nekom segmentu poslovanja ili su kompanije objavile slabije nego što se očekivalo procjene budućeg poslovanja, pa su dionice tih kompanija pod pritiskom.

Doduše, cijene dionica tih tzv. sedam veličanstvenih, među kojima su i dionice Applea, Amazona, Microsofta i Tesle, ove su godine snažno porasle, pa njihov pad ne čudi previše.

"Posljednjih dana sve se vrti oko sedam veličanstvenih, a čini mi se da nema tih rezultata koji bi zadovoljili ulagače. Stoga se može vidjeti da dio investitora povlači dobit iz tog sektora, koji je ove godine najviše porastao, i ulažu ga u druge sektore", kaže Scott Ladner, direktor u kompaniji Horizon Investments.

Dosad je više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je njih 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2.6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku mjeseca očekivao rast od 1.6 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.81 posto, na 7354 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.08 posto, na 14.731 bod, a pariški CAC 0.38 posto, na 6888 bodova, javlja Hina.

(Biznis.ba)