Berza

Wall Street oštro pao, na najnižim je nivoima u tri mjeseca

Autor: Biznis.ba
Wall Street oštro pao, na najnižim je nivoima u tri mjeseca

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica oštro pale, zaronivši na najniže nivoe u više od tri mjeseca, jer se ulagači plaše da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što su se nadali, prenosi Hina.

Dow Jones skliznuo je 1.14 posto, na 33.618 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1.47 posto, na 4273 boda, a Nasdaq indeks 1.57 posto, na 13.063 boda.

Pritom su sva tri indeksa zaronila na najniže nivoe u više od tri mjeseca. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u tehnološkom, 1.8 posto.

Posljedica je to procjena lidera američke centralne banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

I dok to loše utječe na tržište dionica, prinosi na američke državne obveznice dostigli su nove najviše nivoe u 16 godina pa obveznice postaju sve privlačnija investicija.

"Tržište se i dalje prilagođava višim kamatnim stopama. Kako bi kamate mogle ostati povišene duže nego što se očekivalo, raste osjećaj da je tržište precijenjeno, da postojeći cjenovni nivoi nisu održivi... i to je uplašilo kupce", objašnjava Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje agencije Moody's da bi zatvaranje državnih službi, premda privremeno, loše utjecalo na privredu i kreditni rejting SAD-a.

Naime, ako Kongres ne osigura sredstva za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, rad državnih službi bio bi zaustavljen, a stotine hiljada zaposlenika privremeno bi ostalo bez posla i bez plaće.

Svake godine u ovo doba republikanci i demokrati pregovaraju o daljnjem finansiranju državnih službi, a dogovor obično postignu u zadnji tren.

Ulagači su oprezni i zbog toga što bi ove sedmice trebalo biti objavljeno nekoliko važnih izvještaja, među ostalim o inflaciji, proizvodnji i američkom BDP-u.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0.02 posto, na 7625 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0.97 posto, na 15.255 bodova, a pariški CAC 0.70 posto, na 7074 boda.

(Biznis.ba)