Berza

Wall Street oštro pao

Autor: Biznis.ba
Wall Street oštro pao

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones pao je 1.164 boda ili 3.57 posto, na 31.490 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4.04 posto, na 3.923 boda, a Nasdaq indeks 4.73 posto, na 11.418 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od lipnja 2020. godine posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Targeta za 25 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport. Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti.

Pad u 11 najvažnijih sektora

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene su dionica pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od 6 posto.

"Ovaj pad posljedica je procjena o tome kako će dulje nego što se očekivalo razdoblje bržeg rasta inflacije od plaća utjecati na potrošnju u maloprodaji. Rezultati trgovačkih lanaca počinju pokazivati utjecaj slabljenja kupovne moći potrošača", kaže Paul Christopher, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Taj je institut jučer objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Pali i tehnološki divovi

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u nabavnim lancima, zatvaranja gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka posljednjih mjeseci pritišću tržišta dionica jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Među najvećim gubitnicama bile su jučer dionice tehnoloških divova. Cijene Applea, Amazona, Nvidije i Tesle pale su između 5.5 i 7 posto. Zbog toga su jučer burzovni indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana. Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto.

Gotovo dvije trećine dionica iz sastava S&P 500 palo je 20 ili više posto u odnosu na svoju najvišu razinu u posljednja 52 tjedna. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.07 posto, na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.26 posto, na 14.007 bodova, a pariški CAC 1.20 posto, na 6.352 boda.

Biznis.ba / Hina