Berza

Wall Street oštro pao

Autor: Biznis.ba
Wall Street oštro pao
Foto: Arhiv/Wall Street

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi oštro pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica danima rasle i primaknule se rekordnim nivoima.

Dow Jones skliznuo je 1.27 posto, na 37.082 boda, dok je S&P 500 potonuo 1.47 posto, na 4698 bodova, a Nasdaq indeks 1.50 posto, na 14.777 bodova.

Prodaja je zahvatila gotovo sve sektore pa su cijene dionica oštro pale u 10 od 11 najvažnijih sektora. Na početku trgovanja nije se činilo da će se situacija tako razvijati jer je Dow Jones dostigao novi rekordni nivo, dok se S&P 500 primaknuo najvišem nivou u historiji na samo 0.5 posto.

Ali, u drugom dijelu trgovanja uslijedila je rasprodaja dionica, pa su indeksi izgubili sve početne dobitke i do kraja trgovanja pali više od 1 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan prije.

"Indeksi su bili blizu rekordnih nivoa kada su naišli na otpor. Bila je to iznenađujuće agresivna rasprodaja, ali u tome ima nekog smisla, s obzirom na to koliko su snažno u kratkom vremenu cijene dionica porasle", kaže Jay Hatfield, portfelj menadžer u kompaniji InfraCap.

Na najvećoj svjetskoj berzi indeksi su rasli sedam sedmica zaredom jer ulagači vjeruju da je nakon više od godinu i pol dana ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacijski pritisci u SAD-u postupno popuštaju.

I dok lideri Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerovatnije za po 0.25 postotnih bodova, na tržištu se špekulira da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta.

Ali, to su samo procjene, a o daljnjim realnim privrednim pokazateljima ovisit će kako će Fed reagovati.