Pritisak na dionice

Wall Street pada drugi dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Wall Street pada drugi dan zaredom
Foto: Arhiv

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer su pale cijene dionica nekih tehnoloških divova i jer su ulagači oprezni uoči novih privrednih pokazatelja i izvještaja predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 1,04%, na 38.585 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,02% na 5.078 bodova, a Nasdaq indeks 1,65% na 15.939 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica pritiska na dionice nekoliko tehnoloških divova.

Cijena Applea pala je nakon medijskih napisa o padu prodaje iPhonea u Kini, dok je dionica proizvođača čipova Advanced Micro Devicesa pojeftinila nakon vijesti da Washington neće dozvoliti prodaju čipova za vještačku inteligenciju kineskim kompanijama. Pale su i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, što je, kažu analitičari, posljedica povlačenja dijela zarade s tržišta, nakon što je taj sektor snažno porastao od početka ove godine, iako je već prošle godine skočio 56%

Ulagači su oprezni i zbog toga što su splasnule nade da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

Američka privreda i dalje je prilično čvrsta, a inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali, pa su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa pomaknuta s mart na juni.

Danas i sutra u fokusu ulagača bit će izvještaj predsjednika središnje banke Powella u Kongresu, a ulagači će pažljivo pratiti njegove komentare u vezi inflacije, kretanja u privredi i mogućem smanjenju kamata.

U petak će, 'pak, biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer pokazuje koliko je snažno tržište rada i koliko rastu plate.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,08% na 7.646 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,10% na 17.698 bodova, a pariški CAC 0,30% na 7.932 boda, prenosi Index.hr.