Berza

Wall Street pao i na početku nove sedmice

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao i na početku nove sedmice

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, nastavivši negativni niz od prošle sedmice, jer se rast privrede usporava, a centralne banke i dalje zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0.04 posto, na 33.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.45 posto, na 4328 bodova, a Nasdaq indeks 1.16 posto, na 13.335 bodova.

Nakon znatnog pada prošle sedmice, berzovni indeksi nastavili su kliziti i na početku nove.

Inflacija u Americi još uvijek iznad ciljanih razina Feda

Rast američke privrede se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad ciljanih razina centralne banke.

I mnoge druge centralne banke zapadnih zemalja nastavljaju zaoštravanje monetarne politike. Prošle su sedmice kamate povećale britanska, švicarska i norveška centralna banka, a očekuje se da će u julu i Fed te Evropska centralna banka ponovno povećati cijenu novca.

Ulagači nisu skloni riziku i zbog rasta geopolitičkih napetosti, nakon pobune plaćeničke grupe Wagner protekloga vikenda, što je, ocjenjuju analitičari, oslabilo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Posljednji su dani vrlo teški za ulagače"

Oprez je posljedica i nesigurnosti u vezi nivoa berzovnih indeksa, s obzirom na to da je od početka godine S&P 500 indeks porastao više od 13 posto, što privredni pokazatelji, pa ni poslovni rezultati kompanija baš i ne podržavaju.

"Posljednji su dani vrlo teški za ulagače dok pokušavaju odlučiti hoće li biti ofenzivni ili defenzivni. Stoga trenutno u svakom kampu drže po jednu nogu", kaže Carol Schleif, direktor u kompaniji BMO.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7453 boda, a frankfurtski DAX 0.10 posto, na 15.813 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.29 posto, na 7184 boda.

(Biznis.ba / Hina)