Berza

Wall Street pao, inflacija i dalje jaka

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao, inflacija i dalje jaka
Wall Street

Na Wall Streetu su danas Dow Jones i S&P 500 pali s rekordnih nivoa jer su nakon poruka predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella sasvim splasnule špekulacije o smanjenju kamatnih stopa već u martu.

Dow Jones oslabio je 0,71 posto, na 38.380 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 4.942 boda, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 15.597 bodova.

Podršku tržištu pružala je već dulje vrijeme nada ulagača da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u martu ove godine, premda lideri centralne banke ponavljaju da je prerano za to.

U nedjelju navečer predsjednik Feda Powell kazao je u intervjuu da će centralna banka biti oprezna prilikom smanjenja kamata i da će to vjerovatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje. Nakon tih izjava sasvim su splasnule špekulacije o rezu kamata u martu.

Tim više što su podaci, objavljeni u petak, pokazali da je u SAD-u broj zaposlenih u januaru porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno porasle su i plaće. To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

„Powell je tržište zalio hladnom vodom, otklonio svaku mogućnost smanjenja kamata u martu. Ulagačima je teško odlučiti što dalje kada imate visoke kamate, ali i snažan rast privrede”, kaže Jack Ablin, direktor u kompaniji Cresset Capital.

Niz posljednjih podataka pokazuje da privreda i dalje znatno raste, uprkos visokim kamatama, što je pozitivno i ukazuje na to da će se izbjeći recesija.

No, dok se ne uspori rast potrošnje i privrede, inflacijski pritisci ostat će pojačani, što znači da Fed neće smanjivati kamatne stope. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od 200 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 80 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 7.612 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 16.904 boda, a pariški CAC 0,03 posto, na 7.589 bodova.