Berza

Wall Street pao na početku sedmice

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao na početku sedmice

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi blago pali dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Dow Jones oslabio je 0.16 posto, na 35.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.20 posto, na 4.550 bodova, a Nasdaq indeks 0.07 posto, na 14.241 bod.

U većem dijelu novembra indeksi su snažno rasli, jer je zbog slabljenja inflacije u SAD-u na tržištu prevladala teza da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa. Uz to, uprkos oštrom povećanju kamata Feda u posljednjih godinu i pol dana, najveća svjetska privreda najvjerovatnije će izbjeći recesiju.

Te su teze sedmicama podržavale rast cijena dionica, ali posljednjih se dana trguje opreznije, a indeksi stagniraju.

"Tržište je odlučilo predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica u novembru. Ove će sedmice u fokusu ulagača biti podaci o inflaciji, druga procjena bruto domaćeg proizvoda SAD-a, vijesti o potrošnji i komentari čelnika Feda", kaže Tom Hainlin, strateg u kompaniji U.S. Bank Wealth Management.

Idućih dana najviše će se pratiti podaci o potrošnji na početku sezone blagdanskog shoppinga, koja je započela Crnim petkom, a nastavljena Cyber ponedjeljkom.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.37 posto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.39 posto, na 15.966 bodova, a pariški CAC 0.37 posto, na 7.265 bodova.

(Biznis.ba)