Berza

Wall Street pao, Trump prekinuo pregovore o poticajima

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao, Trump prekinuo pregovore o poticajima

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu.

Dow Jones skliznuo je 375 bodova ili 1,34 posto, na 27.772 boda, dok je S&P 500 pao 1,40 posto, na 3.360 bodova, a Nasdaq indeks 1,57 posto, na 11.154 boda.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području jer su se ulagači nadali novom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu.

Nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore o tom paketu pomoći, indeksi su oštro pali.

- Zatražio sam od svojih zastupnika da prekinu pregovore do izbora. Čim pobijedim glasovat ćemo o velikom paketu pomoći koji će biti usmjeren na američke radnike i mala poduzeća - objavio je na Twitteru Trump, optuživši čelnicu demokrata u Kongresu Nancy Pelosi da ne pregovara u dobroj vjeri.

Posljednjih tjedana tržišta je podržavala upravo nada u novi paket poticajnih mjera, s obzirom da je većina mjera iz prvog paketa poticaja istekla, a da je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu.

-Velik dio rasta tržišta prošloga tjedna temeljio se na nadi u dodatni poticajni paket. Sada je puno manje razloga za ulaganje u dionice prije predsjedničkih izbora -kaže Robert Phipps, direktor u tvrtki Per Stirling Capital Management, prenosi SEEbiz.

Pregovori o novim poticajima trajali su dva mjeseca, s obzirom da su demokratski zastupnici u Kongresu predlagali paket vrijedan 2.200 milijardi dolara, a Bijela kuća 1.500 milijardi.

Najviše su jučer pale, više od 2 posto, cijene dionica u potrošačkom sektoru, dok je većina ostalih najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježila pad za više od 1 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 5.949 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 12.906 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 4.895 bodova.

Biznis.ba / FENA