Berza

Wall Street pao zbog rasta inflacije u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao zbog rasta inflacije u SAD-u
Foto: Agencije

Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer su nakon podatka o neočekivanom rastu inflacije u SAD-u splasnule nade ulagača da će američka centralna banka smanjiti kamate u maju.

Dow Jones oslabio je 1.36 posto, na 38.275 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.37 posto, na 4953 boda, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 15.659 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je podatka da su u januaru potrošačke cijene porasle 0.3 posto na mjesečnoj, a 3.1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u martu početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom na to da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u martu više se na tržištu ni ne spominje, a nakon jučerašnjeg izvještaja o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u maju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u maju iznose oko 36 posto, dok su prije jučerašnjeg izvještaja izgledi iznosili oko 58 posto.

"Mnogi dužnosnici Feda posljednjih su sedmica na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo", kaže Bob Elliott, direktor u tvrtki Unlimited Funds.

Krajem prošle sedmice S&P 500 indeks probio se prvi put iznad razine od 5000 bodova, a blizu rekordnih razina bili su i Dow Jones i Nasdaq indeks.

Ostaje za vidjeti mogu li indeksi idućih dana nadoknaditi jučerašnje gubitke ili će slijediti daljnje korekcije cijena dionica na niže.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.81 posto, na 7512 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.92 posto, na 16.880 bodova, a pariški CAC 0.84 posto, na 7625 bodova.