Berza

Wall Street pao zbog rasta inflacije u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Wall Street pao zbog rasta inflacije u SAD-u
Foto: Agencije

Na Wall Streetu su prošle sedmice cijene dionica pale jer je inflacija u SAD-u neočekivano porasla, dok su evropske berze ojačale, ponajviše zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,1 posto, na 38.627 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,4 posto, na 5.005 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 15.775 bodova. Nakon pet sedmica rasta, indeksi su prošle sedmice pali jer je inflacija u SAD-u neočekivano porasla u prvom mjesecu ove godine.

Izvještaj, objavljeno u utorak, pokazalo je da su u januaru potrošačke cijene porasle 0,3 posto na mjesečnoj, a 3,1 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali.

Posljednjih su mjeseci cijene dionica snažno rasle jer se na tržištu procjenjivalo da će inflacija slabiti, a da će zbog toga Fed već u martu početi smanjivati kamatne stope.

No, s obzirom da se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, rez u martu više se na tržištu ni ne spominje, a nakon izvještaja o potrošačkim cijenama splasnule su i nade u smanjenje kamata u maju.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da izgledi za smanjenje kamata Feda u maju iznose manje od 50 posto. „Mnogi zvaničnici Feda posljednjih su sedmica na različite načine poručivali da su očekivanja na tržištu o smanjenju kamata u prvoj polovici godine preuranjena. Izvješće o potrošačkim cijenama sada je to i potvrdilo”, kaže Bob Elliott, direktor u kompnaiji Unlimited Funds.

Za razliku od Wall Streeta, na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima evropskih kompanija, ali i korekciji cijena, s obzirom da su u prethodne dvije sedmice pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je prošle sedmice 1,8 posto, na 7.711 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 17.117 bodova, a pariški CAC 1,6 posto, na 7.768 bodova.