američka berza

Wall Street: Ponovo optimizam u tehnološkom sektoru

Autor: Biznis.ba
Wall Street: Ponovo optimizam u tehnološkom sektoru
Foto: Wall Street

Indeks S&P 500 porastao je u ponedjeljak na najbolji dan od 5. juna jer su dionice tehnoloških kompanija poskočile nakon najvećeg sedmičnog gubitka indeksa od aprila.

Referentna vrijednost porasla je 1,08% na 5.564,41 i ostvarila svoj najbolji dan od 5. juna, dok je Nasdaq Composite porastao 1,58% na zatvaranje na 18.007,57. Dow Jones Industrial Average porastao je za 127,91 bod, ili 0,32% i završio na 40.415,44.

Nvidia je skočila za 4,8%, povrativši dio od svojih 8% povlačenja od prošle sedmice. Druge velike tehnološke dionice kao što su Meta Platforms i Alphabet također su porasle više od 2%. CrowdStrike je imao najlošiju izvedbu u S&P 500, pao je za 13,5% i nadovezao se na prošlosedmični gubitak od gotovo 18%.

Tehnološke dionice bile su pod pritiskom prošle sedmice jer su ulagači napuštali ta imena u korist manjih imena, pa je S&P 500 prošle sedmice pao za gotovo 2%, prenosi SEEbiz. Nasdaq je u tom razdoblju izgubio više od 3%.

Uprkos snažnom rastu tehnologije, dionice malih kapitalizacija su se zadržale. Russell 2000 zatvorio je oko 1,7% više u ponedjeljak.

Trgovci su također pratili politički krajolik SAD-a nakon što je predsjednik Joe Biden odustao od predsjedničke utrke u nedjelju i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris. Od katastrofalne Bidenove rasprave u junu, mnogi su analitičari vidjeli sve veću vjerovatnost pobjede bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u novembru.