Berza

Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke i izvještaja o proizvođačkim cijenama u SAD-u u septembru.

Dow Jones ojačao je 0.19 posto, na 33.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0.43 posto, na 4.376 bodova, a Nasdaq indeks 0.71 posto, na 13.659 bodova.

Rast uslijedio četvrti dan zaredom nakon veoma nesigurnog trgovanja

Rast indeksa četvrti dan zaredom uslijedio je nakon vrlo nesigurnog trgovanja jer izvještaj o proizvođačkim cijenama nije pokazalo da inflacija u SAD-u znatnije popušta.

U septembru su proizvođačke cijene na mjesečnom nivou porasle 0.5 posto, što je sporije nego u augustu, kada je rast iznosio 0.7 posto, ali više u odnosu na očekivanja analitičara od 0.3 posto.

Na godišnjem su nivou, ipak, proizvođačke cijene porasle 2.2 posto, najviše od aprila.

"Ulagači će morati biti strpljivi"

"Izvještaj sugeriše da još ne vidimo kraj povišene inflacije i kamatnih stopa. Ulagači će morati biti strpljivi. Značajnije smanjenje inflacije u odnosu na vrhunac od prošle godine je jedan izazov, a spuštanje inflacije na Fedov ciljani nivo od 2 posto drugi", kaže Mike Loewengart, direktor u kompaniji Morgan Stanley’s Global Investment Office.

Jučer je objavljen i zapisnik s posljednje sjednice lidera američke centralne banke.

Angelo Kourkafas, strateg u kompaniji Edward Jones, kaže da se čini da je taj zapisnik, zajedno s posljednjim popustljivim porukama dužnosnika Feda, ohrabrio ulagače.

Rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike

"U zapisniku se ističe rizik od pretjeranog zaoštravanja monetarne politike i podržao je nade ulagača da neće biti dodatnog podizanja kamata.

No to će ovisiti o daljnjim podacima o inflaciji", kaže Kourkafas i dodaje da bi stoga danas izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u u septembru moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

A na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7.620 bodova, a pariški CAC 0.44 posto, na 7.131 bod. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.24 posto, na 15.460 bodova.

(Biznis.ba)