Berza

Wall Street porastao dva dana zaredom, u fokusu izjava šefa Feda

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao dva dana zaredom, u fokusu izjava šefa Feda
Jerome Powell

Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, ali trgovalo se oprezno uoči odluka i poruka američke centralne banke.

Dow Jones indeks ojačao je 0,83 posto, na 39.110 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,56 posto, na 5.178 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 16.166 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, primjerice, Nvidije.

Znatno su, u prosjeku više od 1 posto, porasle i cijene dionica u naftnom sektoru jer su porasle cijene 'crnog zlata'.

Ali, ispodprosječni obim trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni, jer je u utorak počela dvodnevna sjednica lidera američke centralne banke.

Očekuje se da će Fed ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a ulagače najviše zanima što će reći predsjednik centralne banke Jerome Powell na konferenciji za medije nakon sjednice u srijedu.

Kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje izgleda da će Fed smanjiti kamate u prvoj polovini godine.

Na tržištu novca procjenjuje se da su izgledi za smanjenje kamata u junu pali na manje od 60 posto, dok su prije sedam dana iznosili oko 70 posto.

Sve više analitičara smatra da će zbog povišene inflacije Fed u ovoj godini smanjiti kamate samo u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, dok su još nedavno očekivalo pet, pa čak i šest rezova.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 7.738 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 posto, na 17.987 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 8.201 bod. prenosi Hina.