Berza

Wall Street porastao, kompanije zaradile više od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao, kompanije zaradile više od očekivanja
Foto: Unsplash

Na Wall Streetu su berzovni indeksi porasli i tako nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno jer su sasvim splasnule nade u smanjenje kamatnih stopa u martu.

Dow Jones ojačao je 0,37 posto, na 38.521 bod, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 4.954 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 15.609 bodova. Tokom cijelog trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, a tek su pred kraj trgovanja ponešto porasli.

Ulagači su oprezni jer su sasvim splasnule špekulacije o rezu kamata u martu, nakon što je u nedjelju predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će centralna banka vjerojatno smanjivati kamate znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Jučer su u fokusu ulagača bili komentari još nekoliko zvaničnika Feda i svi su, svatko na svoj način, kazali isto – inflacija je i dalje iznad ciljanih razina Feda, pa je prerano za smanjenje kamata.

„Nekoliko zvaničnika Feda potvrdilo je ono što je Powell kazao u nedjelju i to je malo pritisnulo tržište”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel. S druge strane, podršku tržištu pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle za 8,1 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, na 7.681 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,76 posto, na 17.033 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 7.638 bodova.