Berza

Wall Street porastao na početku sedmice zbog rasta dionica tehnoloških divova

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao na početku sedmice zbog rasta dionica tehnoloških divova

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi porasli, dostignuvši najviše nivoe u gotovo četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Dow Jones ojačao je 0.58 posto, na 35.151 bod, dok je S&P 500 porastao 0.74 posto, na 4547 bodova, a Nasdaq indeks 1.13 posto, na 14.284 boda.

Dionica Microsofta među najvećim dobitnicima

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Microsofta, kojoj je cijena porasla 2 posto i dostigla rekordan nivo, nakon vijesti da je taj tehnološki div privukao nekoliko poznatih stručnjaka za razvoj umjetne inteligencije.

Znatno su porasle i cijene Applea i Nvidie, pa je S&P 500 indeks tehnološkog sektora bio najveći dobitnik, s rastom od 1.5 posto. Podršku tržištu pružio je i daljnji pad prinosa na državne obveznice, s obzirom na to da se vjeruje da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

"Poslovni rezultati kompanija i trend pada prinosa obveznice su oraspoložili ulagače"

Nakon što su pali tri mjeseca zaredom, berzovni indeksi snažno su porasli u novembru pa su dostigli najviše nivoe od kraja jula.

"Ulagače su oraspoložili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i trend pada prinosa na obveznice", kaže Bruce Zaro, direktor u kompaniji Granite Wealth Management.

Špekulacije o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate

Najviše je, ipak, ulagače ohrabrio stabilan trend slabljenja inflacije, što bi moglo značiti da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Sada se ponajviše špekulira o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti već u martu, a da bi u cijeloj idućoj godini kamate mogle biti smanjene za cijeli postotni bod.

Evropske berze

Danas će stoga u fokusu ulagača biti zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji će pokazati kako lideri centralne banke procjenjuju privrednu situaciju i kretanje inflacije.

A na evropskim se berzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.11 posto, na 7496 bodova, kao i frankfurtski DAX, koji je skliznuo na 15.901 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.18 posto, na 7246 bodova, prenosi Hina.

(Biznis.ba)