Berza

Wall Street porastao, očekuju se važni izvještaji

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao, očekuju se važni izvještaji

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošle sedmice, ali trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dostigli nove najviše nivoe u 16 godina. Dow Jones ojačao je 0.13 posto, na 34.006 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.40 posto, na 4.337 bodova, a Nasdaq indeks 0.45 posto, na 13.271 bod.

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1.3 posto, i rudarskom, za 0.8 posto, zbog rasta cijena sirovina.

Posljedica je to prošlosedmičnih procjena lidera američke centralne banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama duže nego što se očekivalo.

"Na tržištu se trenutno vodi rat između onih koji su zabrinuti zbog toga što će kamate ostati povišene duže razdoblje i 'bikova' koji smatraju da je korekcija tržišta završena i da bi trebalo kupovati dionice", kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ove sedmice biti objavljeno nekoliko važnih izvještaja, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u. Od kraja jula S&P 500 indeks izgubio je 5.5 posto, ali u odnosu na početak godine i dalje je u plusu oko 13 posto.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.78 posto, na 7.623 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.98 posto, na 15.405 bodova, a pariški CAC 0.85 posto, na 7.123 boda.

(Biznis.ba)