Evropski ulagači oprezniji

Wall Street porastao osmu sedmicu zaredom

Autor: Biznis.ba
Wall Street porastao osmu sedmicu zaredom
Foto: Wall Street / Ilustracija

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošle sedmice, osmoga zaredom, jer ulagači očekuju smanjenje kamatnih stopa centralnih banaka iduće godine, dok se na ostalim najvećim berzama u svijetu trgovalo opreznije, javlja HINA.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,2 posto, na 37.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 posto, na 4.754 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 14.992 boda.

Tokom sedmice Dow Jones dosegnuo je rekordni nivo, a rast od osam sedmica zaredom nije zabilježio od 2019. godine. S&P 500 indeks posljednji je put osam sedmica zaredom porastao još 2017. godine.

To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije, i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku toj tezi pružaju naznake usporavanja rasta privrede.


Prošle je sedmice objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američka privreda u trećem tromjesečju porasla nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale špekulacije da bi Fed već u martuiduće godine mogao početi smanjivati kamate.

„Slabiji rast privrede nego što se očekivalo znači da Fed ne bi trebao odstupiti od smjera koji je nedavno najavio”, kaže Peter Tuz, predsjednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Zahvaljujući tome, cijene su dionica posljednjih sedmica snažno porasle, pa se indeksi kreću nedaleko najviših nivoa u historiji.

No, u srijedu su berzovni indeksi pali više od 1 posto, što ukazuje na nesigurnost na tržištu, s obzirom da se rast cijena dionica uglavnom temelji na špekulacijama o skorom smanjenju kamata.

I dok čelnici Feda procjenjuju da će u idućoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerovatnije za po 0,25 postotnih bodova, na Wall Streetu se špekuliše da je u idućoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta.

No, to su samo procjene, a o daljnjim realnim privrednim pokazateljima ovisit će što će Fed učiniti.

Na evropskim se berzama, pak, prošle sedmice trgovalo opreznije. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,6 posto, na 7.697 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 posto, na 16.706 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 7.568 bodova.